Succesvolle aanplant van de druivenplant

Naast de productie van druiventrossen, is de druivenplant een prachtige plant die een zonnige muur kan bedekken of over een tuinprieel kan lopen.

Druiven behoren tot de Vitaceae-familie, terwijl de meest gebruikte variëteiten behoren tot de Vitis vinifera-soort (de Europese wijnstok).

Het is een vaste plant die als bladverliezende klimplant wordt gebruikt. Oorspronkelijk groeide hij op rotsen en boomstammen. Nu moet hij geleid worden via draden of een lattenwerk voor hij gaat bloeien na de winter. De druivenplant kan tegen vrieskou en overleeft de winter in Nederland. We raden aan om de druivenplant te planten waar maximum zon bij kan in een goed doorlatende grond.

Aankoop en kweek van de druivenplant

Voor je een druivenplant aankoopt , win je best wat informatie bij de kweker. Elk ras heeft namelijk zijn eigen kwaliteitskenmerken, met specifieke klimaat- en bodemvereisten, zoals pH- of EC-waarden, water- en voedingsbehoeften, temperatuur en blootstelling aan de zon. De aangeboden planten zijn van hoge kwaliteit en gericht op druivensoorten die in onze regio gedijen.

  • Wil je tafeldruiven kweken of experimenteren met wijn?
  • Wanneer en hoe moet gesnoeid worden voor een betere productie?
  • Welke mest is goed voor de plant en wanneer is de beste periode? hiervoor
  • Welke ziektes mogen niet aan uw aandacht voorbij gaan?
  • Kweek je best in containers of in volle grond?

En wat met serres?

Het is verrassend eenvoudig om druiven in een kas te kweken. Daarnaast zijn de druiven vaak van betere kwaliteit en ligt de productie hoger.

Het aanplanten is afhankelijk van de ruimte. Bij een kleine serre kun je de wijnstok met de wortels naar buiten planten en via een gat de plant naar binnen leiden. De tweede optie is om de wortels van uw wijnstok in de kas te houden. De derde keuze, planten in een kuip, is goed als je meerdere druivensoorten wilt planten.