Het belang van akoestiek op het werk

Interieur 1

Je kent het vast wel, je zit in een druk restaurant en je kunt je gesprekspartner amper verstaan. Of je zit in de wachtruimte bij de dokter en alle gesprekken die om je heen gevoerd worden komen tegelijk bij je binnen. Je kunt dan spreken van een slechte akoestiek. Akoestiek is wetenschap die gaat over geluid. Ook op scholen en kantoren is dit een probleem. Een slechte akoestiek leidt tot concentratie problemen wat vervolgens tot een verminderde productiviteit leidt. Veel bedrijven willen daarom hun akoestiek kantoor verbeteren. De perfecte akoestiek vinden? Dat is lastig. Dit komt omdat de perfecte akoestiek binnen niet mogelijk is. Deze vindt je vooral in de natuur.  Wel kun je bepaalde maatregelen nemen om te zorgen dat de akoestiek zo goed als mogelijk is.

Hoe verbeter je de akoestiek op kantoor?

Er zijn technieken die je kunt gebruiken om de akoestiek op het kantoor te verbeteren. Bijvoorbeeld door de ruimte op te delen in een aantal kleinere ruimtes. En lawaaibronnen zo veel mogelijk bij elkaar te plaatsen. Zelfs als er verder geen stemmen van anderen zijn, kan er alsnog storend geluid geproduceerd worden door bijvoorbeeld een koffiezetapparaat of kopieerapparaat.  Plaats deze daarom het liefst zo ver mogelijk bij werkplekken vandaan. Ook kan een vergaderzaal of stilteruimte handig zijn zodat groepen daar kunnen zitten zonder dat andere medewerkers hier last van hebben.

Verdere stappen

we hebben nu een paar snelle stappen besproken die het akoestiek kantoor verbeteren mogelijk maken. Om de akoestiek echt optimaal te maken is het mogelijk om akoestisch materiaal te laten installeren. Deze materialen kunnen bijvoorbeeld de galm in het gebouw verminderen. Dit soort materialen worden ook in televisie- en radiostudio’s gebruikt. Deze materialen absorberen het geluid zodat het zich minder ver door de ruimte verspreidt. Als u veel las heeft van storende geluiden op kantoor of misschien zelfs thuis, kan het de moeite waard zijn om u verder in akoestisch materiaal te verdiepen.